Sunday, October 30, 2011

Elaun Wad+Operation Dah Diterima

Assalamualaikum..:)

Sorry..xdpt nk upload gmbr mse operate tu..xsmpt..:(

Alhamdulillah syukur...Semalam aku dapat berita dari aku pnye ejen merangkap Mr.Partner ak yang cek elaun wad+operation dah dpt..suka ak..agak bsar gak la nilai die..pasni pon ak rancang nk upgrade ak pnye medical card..bkn apa..ade rezeki lebih,ak upgrade la skit..ia akn m'bantu ak mase ak susah nanti..insyaAllah...

korang agak2 berapa ak dapat?duk hospital 4 ari(tp doktor kira 3hari je coz ak discharge sblm kol 2) dan juga elaun wad ak..
Cek Elaun Wad dan juga elaun pembedahan
Alhamdulillah..elaun yang aku terima sebanyak RM650...:)

Kalau korang rasa korang perlukan info pasal medical card,or korang nak amik juga medical card,bole je cari agent aku..:)

Friday, October 28, 2011

Bil Hospital RM9000 kerana apendiks...

Assalamualaikum..:)

Lama dah aku tak update blog..maaflah...untuk pengetahuan korang,aku masuk wad selama 4 hari awal bln ritu..dari 5oct-8oct(rabu-sabtu).. Sebab dia berpunca dari sakit perut..sakit perut ni mmg ak sllu kena..lau sakit dia datang,hanya Allah je yg tahu betapa sakitnya...ak start sakit mlm selasa..pagi tu bgun subuh pun masih sakit..even tga sakit,ak msih mampu untuk menjalankan tanggungjwabab ak pada Yang Maha Esa..lpas subuh tu tdo lg mne tau bgun nti da baik..kol 9 ak bgun tdo,ok la..da xrse sakit..mmg hati pun dah suka..sbb bole g keje..then dah siap mndi pe sume nk siap2 g keje,sakit tu dtg balik...sakit yg BERBEZA..bkn setakat sakit perut tapi sakit bila ak nk bergerak..adalah dekat setengah jam aku terduduk diam menahan sakit..ak inform kt Mr.Partner n die ajk ak g Johor Specialist...ak pon ikot jela..tp sblm tu da inform kt bos la yg ak nk msuk keje lmbt..

Sampai hospital dah register pe sume,dpt la jmpe doktor..nk tau apa jawapan doktor..?
"Awak kne admit ni..sbb skrg ni sy cuma boleh suspek awk kena gastrik ataupun appendiks.."
ALAMAK!ak x t'pk pon psl pnyakit appendiks ni...sbb sblm ni g klinik or HSA dorang cme ckp skit biase je...tapi ak bernasib baik sbb ade insurans...kalau x,mmg ak xkn jejak kaki ke hospital ni...ak admit ptg tu lpas cnfirmkn yg insurans ak cover..deposit msuk kena la dlm RM400...

Apa yg ak tgok kt dlm hospital ni,mmg lengkap dan berbaloi sbb mahal...ak duduk situ 4 ari mkn boleh pilih nk menu apa..setiap katil ada TV...aku dpt blik yg 6 katil..so ok la..selesa pon ye...

Dari malam Rabu tu ak start kne puasa sbb pagi Khamis nk wat endoscopy(masuk kamera dr mulut)..ntah apa yg die smbur dlm mulut ak..pahit gler time tu ak rse..then xsdar..sedar2 die kejut..ak rse nk muntah sbb bnda pahit tu..tp nk bangun pun ak rse pening gler sbb ubt tidur tu ade lg..

Kol 2pm nurse bgtau ak kne msuk OT room..dengan beraninye ak sign form tu sndri dan msuk blik tu sorg2..mcm xde lgsung perasaan takut...aku cuma sedar time die pasang wayar2,injek dr jarum yg melekat kt tgn ak..then ak xsdar ape2..sedar2 je doktor kejut dah siap..syukur Alhamdulillah...aku kua OT room dlm kol 4.30..then ak tdo sbb ubt tido yg doktor bg msh ade..

Sedar2 kol 6lbih xslp fmly ak(abh,mak,adik,abg) ngan Mr.Partner dah ada kt depan katil ak..xsda ble mse dorang smpi..

Setelah 4 ari duk kt wad,doktor benarkan ak blik & dpt 10hari mc...sblm kua tu Mr.Partner g uruskan bill ape sume...agak t'kejut la bill kena RM9k++..tapi ak xyah risau..sbb ak just kne baya 10% je..dlm RM970..lbihnye dlm RM8k++ Prudential akn tanggung..dan skrg aku tengah tunggu cek elaun wad+elaun pembedahan..Alhamdulillah..duk kt hospital swasta,mkn bole pilih menu,kos perubatan ditanggung,dapat rawatan dari doktor pakar,dan skrg elaun plak...:)

Tapi bukan tu semua aku nak..iyela..mana ada orang nak sakit kan..tp INSURANS tu amatlah penting..benda kita xjgka...
Renung2kan..^_^
Selagi kita mampu,buatlah yg terbaik..:)

p/s:nnti ade mse ak upload gambar bhgian dlm perut mse operation ngan bill..^_^


Monday, September 26, 2011

Minta jasa baik kamu semua..:)

Assalamualaikum...:)


Aritu aku ada post pasal Suprise Birthday Party for My Mr.Partner kan?Hari ni aku nak tolong korang semua bole?tolong like video trailer kami..Aku kena cari 1000 like untuk dapatkan full version video tu..boleh ye..aku tahu korang semua baik2 kn..:)


First korang kena like facebook ini --->  5 Fingers Studio ..
Second korang kena like video ini ----> 1, 2, 3 SSSUUUPPRRIISSEEE contest - LIYANA & NIZAM


Terima kasih atas jasa anda semua..Hanya Tuhan yang mampu membalasnya..:)

Sunday, September 25, 2011

Hari JUMAAT yang tidak dijangka..:)

**Ni sepatutnya entry pada hari jumaat..tapi tak sempat nak type sebab balik kampung..:D


Assalamualaikum..pagi jumaat ritu ak ada bgtau yang ak dapat RM100 dari fb Revive..ptg jumaat tu plak ak xsgka dpt lg RM50 dr says.my..ak cashout sblm raya ritu..tp ari jumaat tu baru dpt email yg cashout ak dah berjaya..happy giler.....:)
Says.my ni cre senang gak la kita nk dpt duit..korang just promote dorang pnye iklan..setiap iklan if kwn korang klik,korang bole dpt 20sen..xpe sikit..sikit2 lma2 jd bukit kan..:D
nk tau lbih lnjut g la sni..:)



Malam jumaat sblm ak abis keje n blik kmpg,bos ak ada dtg kedai..even die dtg xsmpi 1 jam pon,tp die amk berat psl kebajikan staff dia yg sorang ni..dia tau ak nk blik kmpg mlm tu,die bg RM50 kt ak..die kata utk wet mnyk...(pdhl mnyk blik kmpg sllu mr.partner yg isi,ak kua duit tol je..:D)
Rezeki yang ak xsgka sekali untk hari jumaat tu..syukur Alhamdulillah..moga kita semua dipermurahkan rezeki lagi..amin...

p/s:kita janganlah berkira sangat,insyaAllah rezeki lain akan datang pada kita..amin...

Friday, September 23, 2011

Rezeki di pagi JUMAAT...

Assalamualaikum...


Alhamdulillah...semalam tergerak hati nak tuka profile picture yg ada badge REVIVE..
arini pagi2 bukak facebook sekali nama naik untuk menang RM100..Alhamdulillah..Syukur...Rezeki di pagi Jumaat yang indah...siapa nak bagi kan?:)



Mlm ni nak balik kampung dengan hati yang senang...Agak2 ada lagi x kuih raya kt kampung ek?hehe ^_^v

Thursday, September 22, 2011

Suprise Birthday Party For My Mr.Partner...:)

Assalamualaikum.....


17hb September lepas adalah birthday mr.partner yg ke 23..tp time tu keje..so xde smbut apa pun..tp.........


18hb tu dah sedia nak suprisekn dia..kteorg buat kt Hutan Bandar...lama dah kot benda ni planning sbb terpilih dlm contest 1,2,3 suprisseee dari 5 Fingers Studio untuk rakam video...mula2 planning nk buat anniversary yg ke 4 mse bln 7..tp time tu mcm dah nk pose n bz,so extand pnye extand smpi ke bln 9..dah alang2 bln 9,better buat bezday dia je...:)


Tapi mmg lari dari apa yg aku jangkakan lah..sbb dalam kepala ak bnda ni akn buat ramai2..means mkn n smbut bezday tu ramai2..tp ak xsgka plak yg vid ni akn dirakamkn untuk kami berdua...mmg giler..xpna kot ak t'pk mkn b'2 kt tmpt cmni..even bkn kt hotel,tp nmpk agk romantik la ble dah setup tmpt tu(agk perasan ye di sini)...:D


Ok..korang tgok jela gmbr mse suprise birthday party tu...

Ni masa nak beli kek..starting dorang rakam...

Yg lelaki tula org yg b'tggungjwb ke ats 
semua bnda yg b'laku aritu..:)
 
Tengok wajah lelaki tersebut..siap b'kerut demi
merakam video yg best..haha..perasan ak ni..
                                     
              Cantikkan....?aku pun x t'pk untuk buat ni...
             ni bukan idea aku ye...!!:D
                                    
               no komen...sila abaikan muka aku yg blur tu...
                               
          Kek yg sedap!!(jgn jeles ok!)


       
                                        

Ni lah rupa tempat makan kiteorg..gmbr time mkn xde..sbb msg2 sbuk mkn..:D

                                     
 
        Ni situation selepas makan2..mase untk melepak!
             
The last picture is 5 Fingers Crew

                                   
        Yang tengah2 tula orang kuat dalam majlis ni..thanks so much!!

Cukuplah gambar2 ni...xmo bubuh bnyk2..kang tkot ada yg t'muntah..ahaks!
kalau korang nk kwin n xtau nk amk spe jd photography,korg bole usha 5 Fingers Studio...Hasil kerja dorang pon mantop beb..kalau nk tgok cth2 gmbr or hasil kerja
5 Fingers Studio,try usha blog n facebook dorang..

Blog:

Facebook:


Selamat membaca..:)


Wednesday, September 14, 2011

Customade Header Blog

Assalamualaikum..:)


Woot..woot...tibe2 mlm ni dpt idea cmne nk cri duit tepi..agak2 ade x yg akan menempah ble aku buka untuk tempahan.. .?Sebab aku mmg belajar pasal design2..keje pon dlm dunia grafik..tp design ak xdela gempak cm org yg pro..sikit2 bole la..:D
So ak nk try la open..mne tau ade rezeki kn..:D


Menerima tempahan header blog..
Perbezaan harga pada design yang simple atau complicated..

RM10 - untuk harga header yang biasa
RM15 - RM20 -untuk harga header yang complicated



Harga semua boleh runding...
Segala tempahan boleh email ke girlz_ziela@yahoo.com



Friday, September 9, 2011

Lucky Draw Duit Raya

Selamat Hari Raya...jom join Lucky Draw duit Raya...:))

klik banner untuk join..:)



Tarikh tutup 18 September 2011..meh join ramai2..:)

Saturday, August 27, 2011

Duit Raya RM1000 dari Blog Denaihati 2011



Assalamualaikum warga blog..:)
Hari ni dah hari sabtu..lagi 2 hari lagi umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri..Kalau dah hari raya,mestilah ada duit raya kan?so,kt sini aku nak bagitahu yang Denaihati nak bg duit raya bernilai RM1000..banyak kn?


Kalau korang nk join dan tahu sayarat2 nye..klik kt sini ye...Duit Raya Dari DenaiHati

Ok..ini link-link yang dapat aku senaraikan..penat kot  terkejar2 dengan keje smbil nak mengejar blog Denaihati...:)


1-Cinta Dari Kaabah
2-Isra dan Mikraj hanya kisah dongeng
3-Isra dan Mikraj pengajaran yang dilupai
4-Wanita bertudung nampak peha
5-Tips Pasti Berjumpa Malam Lailatul Qadar
6-Fadilat memberi makan orang berbuka puasa
7-Muhasabah Ramadhan
8-Bazar Ramadhan Seluruh Malaysia 2011
9-Buffet Ramadhan Hotel dan Restoran Malaysia 2011
10-Zakat Fitrah Seluruh Malaysia 2011
11-Teringat zaman kanak-kanak


Ok..setakat ni je yang aku dapat detect..kalau masa contest ni lama,bole aku cari yang lain..tapi xpela..ade keje yang perlu disetlekan..so ini jela yg dpt..:)


p/s:ni pon ade giveaway gak..jom tengok..Giveaway




Friday, August 26, 2011

Giveaway dari Mynewshub

Assalamualaikum...:)


Wahhhh...tinggal beberapa hari je lagi Ramadhan bakal meninggalkan kita..mungkinkah ini Ramadhan yang terakhir buat kita..Kalau ada umur yang panjang,kita jumpa lagi di Ramadhan akan datang...:)


Ha....dekat nk raya ni kan,Mynewshub rajin pulak buat giveaway...aritu duit raya RM100..yang ni voucher RM100...pemurah betul kn Mynewshub ni....


kalau nak tau,klik link kt bawah ni, then scroll ke bawah....cepat2 join...:)


Giveaway dari Mynewshub


K la..selamat malam..salam ramadhan ke 26...:)

Thursday, August 25, 2011

Photo Editing Contest By Eien Razak & Dayah Jelita


Assalamualaikum warga blog sekalian...
Sekarang jam menunjukkan pukul 1.36am..pukul 1.00am tadi baru sampai rumah..
Penat woo keje dekat2 nak hari raya ni...Balik lambat je..aishh..
Ehhh..stop2...pnjg pulak mukadimahnya...:))

Ok la..tadi balik2 aku bukak fb ada org invite untuk join contest..mle2 tgok cm nk close trus..
sbb xmnt..tp tbe2 t'nmpk p'ktaan photo editing..tertarik plak..biasalah..ak ni kaki edit gambar gak..:)

Kalau korang nk join,boleh jengah kat blog mereka2 ini..


Kat situ ada syarat2 dia..:)

Ini adalah gambar yang aku berminat untuk edit :

-
-
-
-
-
-
Dan hasil setelah diedit


Ni la hasilnya yang xseberapa...gambar ni di ambil masa sepupu kahwin menggunakan 
dslr kesayangan saya..:)nak bagi gambar
pengantin lebih menonjol,saya hitam putih kan latar belakang gambar
dan bagi gambar pengantin sahaja yang berwarna..

saya sertakan sekali serba sikit gambar masa majlis perkahwinan sepupu ni ye..:D








Cantikkan dorang..?(bila la giliran aku ni )

Dah3...ape la ak melalut ni..:D

Nak Tag Contest ni pada 
Cik Eliza
Ezay Hadry


Jom ramai2 join contest ni..hadiah menarik..tarikh tamat pun lama lagi..30 September 2011..


p/s:moga2 bole mng..mnt pd yg hadiah photoshoot..:))



Monday, August 22, 2011

Duit Raya...:)

Mynewshub nak bagi duit raya..RM100 tu..sapa yang xnk kn...
Korang nak?
Jom Klik link ni....Duit Raya..
Untung-untung boleh dapat untk raya ni kan..rezeki xde sape ley duga..:)

Tuesday, August 16, 2011

~MYNEWSHUB SENTIASA DI HATIKU~

Entri Ini Akan Melekat Sehingga 16 OGOS 2011(Entri baru ada di bawah)

Assalamualaikum w.b.t ..
Tengok tajuk pun dah tahu kan?:)
Hari ini Yana nak cerita 1 sahaja iaitu berkenaan MYNEWSHUB...Semuanya berkenaan dengan MYNEWSHUB...
1:Apa itu MYNEWSHUB..
2:Macam mana boleh kenal dengan MYNEWSHUB...
3:Apa yang ada pada MYNEWSHUB..
dan segala-galanya berkenaan MYNEWSHUB....:)
mesti korang bosankan...pepatah ada mengatakan "..jangan menilai sesuatu dari luaran..." ataupun "..don't judge a book by its cover.."
Baca sampai habis dulu....dah abis,mesti korang akan tertarik juga dengan MYNEWSHUB...:D


Ni jawapan kepada yang di atas tadi:
1:MYNEWSHUB merupakan satu portal berita pada masa kini secara online.Menyajikan berita dari semua aspek seperti politik,sukan,agama,hiburan,kesihatan dan macam-macam lagi.Tidak kira luar atau dalam negara.
2:Yana dapat tahu pasal MYNEWSHUB ini dari blog Daniel Zaidi.Masa tu dia tengah cari like untuk contest pertama dari MYNEWSHUB iaitu 20 Handphone Nokia C3.
3:Selain daripada menyajikan berita secara online,MYNEWSHUB juga banyak menganjurkan contest dengan hadiah yang sangat lumayan..(ni cerita paling akhir ya..)


MYNEWSHUB juga baru-baru ini mengadakan kempen boikot ASTRO dan ianya berjaya..Ini adalah antara sisipan berita dari MYNEWSHUB..


Untuk maklumat lanjut klik ke website MYNEWSHUB..Semua ada di sana...
Ok..sekarang Yana cerita pula berkaitan contest dan hadiah-hadiah yang Yana pernah menang..(bukan nak menunjuk-nunjuk,tapi menarik minat korang semua untuk menang bersama)


Ini antara contest dari MYNEWSHUB :
Contest ini telah tamat ye..:)
Ini pula contest yang sedang dan masih lagi berjalan(semua pun berpeluang menang):

Klik Sini Untuk Join Contest :Freebies


Daripada MYNEWSHUB je banyak nama Yana menang..tak percaya..meh tengok sini..:)

Namaku di sana...
Antara hadiah yang Yana pernah dapat : Voucher Jusco RM280,Tiket Wayang 10-12pcs,Voucher KFC lebih daripada RM50 dan juga Voucher McD lebih daripada RM100..


Hadiah-hadiah..
Banyakkan yang menarik tentang MYNEWSHUB...Selain join contest,mahupun baca berita,kita pun boleh berkenalan dengan fans2 dari MYNEWSHUB yang sempoi dan peramah habis...Dari sini je Yana kenal dengan Ezay Hadry,Aisya سيتي عإيشه ミ,Sharifah Marliana (Yana) dan ramai lagilah..Semua peramah abis..Haaaa....tak lupa juga dengan team MYNEWSHUB yang sporting dan sempoi melayan kerenah fans MYNEWSHUB..Mereka adalah Jack Mynewshub dan juga Mynewshub Broadcast..


Maklumat Penting Tentang MYNEWSHUB(Klik mana anda suka):
ID FACEBOOK : MyNewsHub
ADMIN SEJATI : Jack Mynewshub
WEBSITE BM : MYNEWSHUB
WEBSITE BI :MYNEWSHUB/BI


Yang mengarang : Pembaca dan Peminat Setia MYNEWSHUB..:)


p/s:terima kasih kepada semua yang ada bersama MYNEWSHUB..:)
jumpa lagi....

Saturday, August 13, 2011

Tunang..???

Tunang..sapa tunang?dengan sapa?ohh...ni xde kaitan ye..^_^
P'ktaan Tunang ni timbul masa aku ikut bos g print brg smlm...


Lokasi:Dalam Kereta
Waktu:8pm-9pm


Baru je kete merah tu gerak,bos ak tnye...


Bos:Jadi ke ujung taun ni yana?
Ak:hujung taun?apanya?
Bos:kata nk tunang ujung taun ni..jadi x?
Ak:(dengan muka sedikit blur)..ha?ble mse yana ckp nk tunang ujung taun ni..mne abg dengar?
Bos:la...abis tu ble?bkn ujung taun ni ke?
Ak:bkn la..mgkin ******..insyaAllah...
Bos:la...lmbt lg ke?ingt taun ni...
Ak:hehehe...blm lg la bang....insyaAllah ******...


pastu mula plak topik pasal kewangan yg dikeluarkan untuk perkahwinan...


TUNANG bukan semudah percakapan...bagi aku,selagi simpanan tak cukup,selagi tu jgn b'mimpi nk tunang...banyak yang perlu dipertimbangkan..biarlah Aku,Mr.Partner dan Yang Maha Esa je tau...:)

Thursday, August 11, 2011

Kontest Mini TagLine Blog Terbaik 2011



Contest ni agak menarik..dianjurkan oleh 2dayblogger .. 


Tagline bagi blog Cik Liyana Ahmad adalah : Hidup itu indah....


Huraian:Hidup ini memang indah jika kita pandai mengatur cara hidup kita..Nikmatilah hidup ini dengan sebaiknya sebelum Yang Maha Esa mengambil nyawa kita..Banyak cerita kegembiraan yang saya kongsi dalam blog ni...


Hadiah pun agk menarik...

  1. Tempat Pertama = RM 50
  2. Tempat Kedua = RM 40
  3. Tempat Ketiga = RM 30
  4. Tempat keempat = RM 20
  5. Tempat kelima = RM 10
  6. Tempat keenam=RM 10
  7. Tempat ketujuh=RM10
  8. Tempat kelapan=RM10
  9. Tempat kesembilan=RM10
  10. Tempat kesepuluh=RM10
Pendaftaran peserta bermula 7 ogos 2011 – 20 ogos 2011 dan undian akan bermula pada21 ogos 2011.

"1st Giveaway FF : Ramadhan Yang Sangat Bermakna"

Assalamualaikum warga blog semua....:)

kalau nak join,klik pada gmbar ya..:)

Ucapan untuk hubby ummi..

"Semoga panjang umur,murah rezeki dan ditetapkan iman..moga menjadi ayah dan suami yang baik..."

3 orang yang saya nak tag:



Giveaway [sitiatikah.com] Bulan Ramadhan

Hari ini 11/8/2011 bersamaan hari Khamis..Hari cuti untuk aku...Harini mmg xde plan nk g mne2..so g la search mne2 blog yg ade buat giveaway(untuk menghilangkan bosan aku duk sorg2 kt uma ni)..tga usha2 tbe2 jmpe giveaway ni Giveaway [sitiatikah.com] Bulan Ramadhan...Giveaway ni di anjurkan oleh blog Datin Tyka..

Cara dia senang je...
  1. Tulis tajuk entri “Giveaway [sitiatikah.com] Bulan Ramadhan”
  2. Pada entri tu tulis yang ada giveaway ni ..
  3. Letak link di comment
  4. Siap
Hadiah yang dia nk bg pun agak lumayan la...

RM 260 (RM 100 + RM 50 + RM 50 + RM30 + RM 20 + RM 10)
Domain + Hosting
Topup RM 20
Kad Raya
Keychain Singapore
Keychain Sarawak
1 CD Trust Port Total Protection edition 2011

Tarikh tutup giveaway ni:
 20hb August 2011

Cepat2...jom join ramai2..mne tau boleh dpt duit rye nti kan...:)


Wednesday, July 27, 2011

Perlu ke Berkenalan dengan BLOGGER baru??

Perlu ke berkenalan dengan blogger lain? Dengan yakinnya, aku jawab PERLU. 

SATU..

Sebenarnya, bila kita buat blog. Secara automatik, kita dah jejakkan diri kita dalam komuniti blog, yang terdiri daripada beribu-ribu orang.

Bila kita duduk dalam tempat yang luas, susah kita nak hidup kalau takde kawan kan? Sama jugak dengan arena blog. Dunia blog ni sangat luas. Kalau korang rasa boleh hidup sorang2, tanpa bantuan dan sokongan blogger lain, korang silap.

Aku sendiri pun masa mula-mula jejakkan kaki dalam blogger, aku blur. Tak tau macam mana nak mula. Mujurla aku ada sifu, yang ajari aku selok-belok dunia blog. Tanpa dia, aku rasa aku berblog separuh jalan je kot.


DUA..

Mesti ada yang kata camni, "Ala, kalau tak faham apa-apa pasal blog boleh google".

Aku tak nafikan tu. Aku pun banyak belajar pasal blog, hasil daripada pertolongan pakcik Google. Tapi hakikatnya, Google semata-mata pun tak cukup. 

Sebagai manusia, kita ada perasaan. Kita akan rasa lebih hidup bila kita berinteraksi dengan manusia jugak. Melalui hubungan dua hala, bloggers dapat support, dan bagi semangat antara satu sama lain dengan lebih efficient.


TIGA..

Aku dapat rasakan, interaksi antara bloggers sangat penting. Itulah salah satu sebabnya aku tubuhkan Bloggers Chat Room (BCR). Supaya blogger-blogger dapat berkumpul, berkongsi ilmu, disamping boleh berkenalan di antara satu sama lain.

Secara personal, aku takde masalah kat bloggers yang anjurkan gathering. Bahkan aku turut support. Benda ni suatu yang bagus. Baru la kita nampak, blogger bukanlah mereka yang wujud dalam dunia maya semata-mata. 

Tapi, masa gathering tu biarlah kita tetap jaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan, dan jangan langgar waktu solat. Ye dak?


EMPAT..

So, kalau korang rasa korang mampu survive dalam dunia blog ni sorang-sorang, korang teruskanla. Tapi aku yakin, kalau macam tu yang korang amalkan. Korang tak kan lama dalam dunia blog ni. Percayalah..!!


Saya budak baru..tolong tunjuk ajar ye..:))

Pre-Wedding...Perlu ke??

Definisi pre-wedding

Pre-Wedding, trend yang semakin tersebar luas. Bagi sesiapa yang tak tau, Pre-Wedding ni adalah rakaman romantis pasangan yang bakal berkahwin, samada dalam bentuk gambar ataupun video SEBELUM hari pernikahan mereka.

Biasa la masa pre-wedding, pasangan tu akan photoshoot sana-sini. Pegang tangan, berpelukan. Laga-laga pipi sikit sambil berposing. Konon2 romantik la tu.

Trend ni kalau untuk mat saleh, dan yang bukan agama islam boleh la. Yang sampai orang melayu pun ada pre-wedding ni apa cer? Korang tu belum nikah lagi. Tak kan tak tahu hukum kot.


"Ish, orang kan dah nak kawen. Dah confirm dah. Tak kan tu pon salah kot"

Ewah-ewah. Dah confirm yek. Buatnya sehari sebelum hari pernikahan engko, tiba-tiba engko eksiden. Mati. Macam mana? Sempat ke kau nak ucapkan kata taubat? 

Walaupun engko nak kawen, tapi masih belum akad nikah. Engko pun tahu, kalau lelaki dan perempuan yang masih belum ada sebarang ikatan, tak boleh pegang tangan. Hukumnya HARAM. Kau tau kan tu? Tapi, kenapa masih buat?


"Ala, aku pre-wedding ambil gambar, mana ada peluk-peluk pegang tangan"

Engko tak usah nak sejuta alasan. Tak pernah pulak aku tengok gambar-gambar pre-wedding lelaki dengan perempuan dok jarak semeter. Selalunya takde jarak pemisah pun. Kalau betul pun engko tak pegang-pegang, apa faedahnya engko buat benda ni? Engko nak sangat ke ikut trend omputeh? Nak sangat jadi jahil? 

Kalau dah lepas kawen tu, engko nak photoshoot sampai ke bulan sekalipun, engko buat la. Takde orang nak kisah. Tapi, sebelum ada apa-apa ikatan. Jangan sesekali engko beri orang lain peluang untuk buat fitnah kat engko. Ngerti?


Photographer jangan bersubahat

Photographer aka jurugambar, watak paling penting dalam sesi pre-wedding. Sebagai jurugambar, jangan pulak korang bersubahat. Jangan ingat korang tak dapat saham dosa, sekiranya client korang bergambar tanpa pedulikan apa yang dilarang Islam. Tolong jangan jahilkan hati, semata-mata untuk duit.


Harap pembaca semua take note. Aku tak nak korang semua pun nanti terjebak dalam pre-wedding yang tak berfaedah ni. Benda ni trend barat, yang semakin menular ke budaya kita. Terlalu ikutkan sangat budaya barat, korang tak kisah ke kalau dipanggil orang jahiliah modern? Fikir-fikirkanlah..


p/s: Aku malas nak sentuh pasal tunang, sebab benda sama jugak. Belum ada sebarang ikatan pernikahan, masih kena jaga batas-batas lelaki dan perempuan. 


Moga aku dan pasangan sentiasa menjaga batas pergaulan....Amin...


kredit to :Pemilik Asal